ΣΧΕΔΙΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΟ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΠΥΛΑΙΑΣ-ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Σχέδιο γραμμικό -ελεύθερο

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ

Από το

1981

στο χώρο της εκπαίδευσης

Στο Εργαστήριο Σχεδίου διδάσκουμε και προετοιμάζουμε αποκλειστικά τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο. Έμπειροι καθηγητές πτυχιούχοι της Αρχιτεκτονικής και της Σχολής Καλών τεχνών. Τμήματα ολιγομελή.
Η προετοιμασία καλό είναι να ξεκινά από τη Β΄ Λυκείου. Για τους μαθητές της Β’ Λυκείου απαιτούνται τουλάχιστον 3 ώρες γραμμικό και 3 ώρες ελεύθερο. Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου το μάθημα είναι 6 ώρες γραμμικό και 6 ώρες ελεύθερο. Το σχέδιο ελεύθερο και γραμμικό ίσως το πιο ….ειδικό από τα Ειδικά Μαθήματα.
Είναι σημαντικές οι ώρες που θα διαθέσουν οι υποψήφιοι στο Εργαστήριο Σχεδίου. Μόνο μέσω της συνεχούς εξάσκησης και επαφής με το σχέδιο θα εμβαθύνουν και θα κατανοήσουν τις Αρχές που το διέπουν.
Έτσι θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις τεχνικές, ώστε να παρουσιάσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα που θα τους εξασφάλισει την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται στο Γραμμικό και στο Ελεύθερο Σχέδιο κατά τη διάρκεια 6ωρης εξέτασης, σε περιορισμένο αριθμό εξεταστικών κέντρων σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη. Ο καταμερισμός των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα γίνεται αλφαβητικά και βάσει του τόπου διαμονής τους. Οι εξετάσεις γίνονται σε συγκεκριμένη ημερομηνία που ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας.


Γραμμικό σχέδιοΤρόπος εξέτασης γραμμικού σχεδίου
Η εκφώνηση του θέματος δίνεται στους υποψηφίους σε κόλλες Α4 και η παράδοσή του γίνεται σε κόλλα 50Χ70 εκ. η οποία και τους δίδεται(επιφάνεια σχεδίασης 58x50). Όλα τα απαιτούμενα σχεδιαστικά όργανα, καθώς και την πινακίδα σχεδίασης οι υποψήφιοι πρέπει να τα έχουν μαζί τους την ημέρα των εξετάσεων. Η σχεδίαση του θέματος γίνεται αρχικά με μολύβι και κατόπιν το σχέδιο μελανώνεται με τη χρήση ραπιδογράφων. Οι υποψήφιοι αξιολογούνται ως προς τη σωστή μεταφορά του θέματος στη ζητούμενη κλίμακα, τη σωστή τοποθέτηση και την ορθότητά των σχεδίων, καθώς και τη γενικότερη σχεδιαστική τους ικανότητα. Ένα άριστο γραμμικό σχέδιο βαθμολογείται με 2000 μόρια, ενώ απαιτείται τουλάχιστον η βάση για τη δυνατότητα εισαγωγής σε μια από τις σχολές για τις οποίες είναι προαπαιτούμενο.
Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν στον έως τώρα ισχύοντα τρόπο πανελλαδικών εξετάσεων.Eλεύθερο σχέδιοΤρόπος εξέτασης ελεύθερου σχεδίου
Οι εξεταζόμενοι καλούνται να αποδώσουν με ακρίβεια και ρεαλιστικότητα μια σύνθεση από ένα πλήθος αντικειμένων που στήνονται στις αίθουσες των εξεταστικών κέντρων. Η σχεδιαστική αυτή απόδοση γίνεται σε κόλλα 50Χ70 εκ. η οποία και τους δίδεται χρησιμοποιώντας μολύβι(επιφάνεια σχεδίασης 50x50). Δεν επιτρέπεται σχεδίαση σε καβαλέτο. Το σχέδιο βαθμολογείται τόσο για την ορθότητά του ως προς την προοπτική των αντικειμένων της σύνθεσης και τη ρεαλιστική απόδοσή του, όσο και για τη σχεδιαστική δεινότητα του εξεταζομένου. Ένα άριστο ελεύθερο σχέδιο βαθμολογείται με 2000 μόρια, ενώ απαιτείται τουλάχιστον η βάση για τη δυνατότητα εισαγωγής σε μια από τις σχολές για τις οποίες αποτελεί ειδικό μάθημα. Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν στον έως τώρα ισχύοντα τρόπο πανελλαδικών εξετάσεων.

Σχολές για τις οποίες το Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο είναι ειδικό μάθημα:

• Α.Ε.Ι.
• Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ Αθήνας
• Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλονίκης
• Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας
• Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλίας (Βόλος)
• Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θράκης (Ξάνθη)
• Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Κρήτης (Χανιά)
• Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης (Ιωάννινα) {απαιτείται μόνο ελεύθερο σχέδιο}
• Α.Τ.Ε.Ι.
• Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδίασης Αντικειμένων Αθηνών
• Γραφιστικής Αθηνών
• Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών Αθηνών
• Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης Αθηνών
• Συντήρησης πολιτισμικής κληρονομιάς ιονίων νήσων (Ζάκυνθος)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΠΥΛΑΙΑ-ΠΑΝΟΡΑΜΑ-ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 35
2310 303761
2310 324027
2310 349840
info@systimapylaia.gr
panorama@systimapylaia.gr
info@systimahortiatis.gr